Site Overlay

Wat is jazzmuziek?

In dit artikel gaan we het hebben over de jazzmuziek. We beginnen met het ontstaan van deze muziekstijl. Vervolgens noemen enige kenmerken ervan. We sluiten af met muziekinstrumenten die voor jazz worden gebruikt.

Het ontstaan van de jazz

De jazzmuziek is ontstaan uit een mengeling van met name folk, blues, ragtime en negrospirituals. Jazzmuziek werd voor het eerst gespeeld in de Amerikaanse stad New Orleans door Afro-Amerikaanse musici. In het begin werd jazzmuziek gekoppeld aan delen van de bevolking met een laag aanzien en losbandigheid. Toen orkesten van blanke en gemengde samenstelling jazzmuziek gingen spelen, veranderde dat. De populariteit van deze muziekstijl bereikte toen een hoogtepunt. Dat kwam onder meer door diens populariteit als dansmuziek. Vanaf de vijftiger jaren werd jazzmuziek experimenteler en andere muziekstijlen werden populairder dan deze stijl. De jazzmuziek bleef echter evolueren en is zeker niet van het toneel verdwenen.

Kenmerken van jazzmuziek

Een belangrijk kenmerk van de jazzmuziek is de improvisatie. Accenten worden vaak op onverwachter plekken gelegd. De uitvoering van een muziekstuk klinkt elkaar keer weer anders. Door de muzikanten wordt weliswaar een compositie gekozen of andere basisafspraken gemaakt, maar daaromheen is veel ruimte voor individuele inbreng. Dat geeft de intensiteit aan jazz. De geschiedenis van de jazzmuziek wordt gekenmerkt door continue veranderingen. Het is ook niet meer de dansmuziek van het begin. De ritmes kunnen tamelijk ingewikkeld worden. Er inmiddels diverse jazzstijlen, zoals Bebop, Souljazz, Swing en Fusion. Er zijn invloeden van onder andere folk, soul, funk, metal en andere muziekstijlen.

Instrumenten

Jazzmuziek kan met veel muziekinstrumenten worden gespeeld. In de praktijk komt een aantal instrumenten veel voor. Dan praten we over de piano, drums, bas, saxofoon en trompet. De drums en de bas zijn ritme-instrumenten, maar ook de piano. Daarnaast wordt laatstgenoemde gebruikt voor melodie├źn en akkoorden. De blaasinstrumenten saxofoon en trompet voeren vaak de boventoon. Andere muziekinstrumenten die we in jazzensembles kunnen aantreffen, zijn de gitaar, de fluit, de klarinet, de trombone, het orgel en de vibrafoon. Behalve muziekinstrumenten zijn er ook veel bekende jazzzangeressen en -zangers.